1.  Poradíme, volejte: 720 561 978

Perníčky pro malé děti

Mám tu rychlý recept, který jsem dnes našla a protože se blíží Mikuláš a hodně dětských akci, rozhodla jsem se, že už bych měla začít dělat perníčky, které chci rozdávat jako dárek.

Určitě je to velká sranda, když už máte “pomocníčka”, ale i tak no za měsíc je velký den a proto jsem se rozhodla s Laurinkou oslavit tento den.

Recept na perníčky:

Ingredience:
500 g žitné mouky
lžička jedlé sody
lžíce perníkového koření
100 g másla
6 lžic medu
2 vajíčka
4 lžíce mléka
vejce na potření

Postup:
1. Prosátou mouku smícháme se sodou a perníkovým kořením.
2. Dále přidáme změklé máslo s medem, vajíčky a mlékem.
3. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice nejlépe na noc.
4. Druhý den těsto necháme povolit a vyválíme na plát, z něhož vykrajujeme oblíbené tvary na plech vyložený papírem na pečení.
5. Vložíme do trouby, kterou vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 8 – 10 minut. Doba pečení se odvíjí od výkonu trouby a velikosti perníčků.
6. Po vyndání plechu z trouby potřeme horké perníčky rozšlehaným vajíčkem.
7. Až budou perníčky studené, ozdobíme je bílkovou polevou.
8. Změknou asi za dva až tři týdny.

Recept na měkké medové perníky

Ingredience:
400 g žitné mouky
50 g mletých ořechů / nebo i kakao místo ořechů
lžíce jedlé sody
2 čajové lžíce lžíce perníkového koření
2 vejce
120 g másla
10 lžic medu
vejce na potření

Postup:
1. Prosátou mouku smícháme s medem, sodou, mletými ořechy a perníkovým kořením.
2. Přidáme vajíčka, máslo a med. Vše pokojové teploty.
3. Všechny suroviny promícháme a zpracujeme ve vláčné těsto, které následně zabalíme do potravinové fólie a vložíme nejméně přes noc do lednice.
4. Poté těsto necháme trošku povolit, vyválíme ho a vykrajujeme vykrajovátky různé tvary, které umístíme na plech s pečicím papírem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 8 – 10 minut.
6. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se poté krásně leskly.
7. Perníčky jsou hned měkké. Ale pozor, aby nebyly v troubě příliš dlouho, pak by se muselo počkat na jejich změknutí.
8. Až budou žitné perníčky studené, ozdobíme je bílkovou nebo citronovou polevou.

   

Inspirováno z receptu: sjidelnicek.cz / my jsme místo cukru použili hodně medu přímo od včelaře.

Děkujeme za inspiraci a těsto je pěkně v lednici a zítra se těšíme na zdobení.
Malá rada na závěr:
Uklízejte až poté, protože budete opravdu nacházet mouku a i vajíčka všude po bytě. Laurinka si tajně jedno vajíčka vzala do peřinky a hádejte co?…..Když jsem ji šla uspávat, tak “křup” a “překvapení”.¨-).

S mateřskou láskou Váš Motherbox